8.4.2014

Germiyan Üçbaş Sarımsağı

 

Germiyan Üçbaş Sarımsağı

Kütahya’nın Şaphane İlçesi’ne bağlı Üçbaş Beldesi sakinleri, 3 asırdır sarımsak yetiştirerek geçimlerini sağlıyor. Üretilen sarımsaklar Japonya ve Almanya’ya ihraç ediliyor. “Belde halkı tam 302 yıldır sarımsak ekerek geçimini sağlıyor. Germiyan (Üçbaş) sarımsağı, diğer bölgelerde yetişen sarımsaklar gibi 4 ay sonra solmuyor. Osmanlılar döneminde sarayın sarımsak ihtiyacı Üçbaş’tan karşılandığı söylenmektedir. Germiyan (Üçbaş) sarımsağı 2008 yılında Üçbaş Belediyesi ve Geçit kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü işbirliği ile tescil edilmiştir.Olgunlaşma süresi 130 gün olup,kışlık ve yazlık üretilebilmektedir.Yaprak özellikleri yeşil,konkav ve fazla yoğunlukta mumlu yapraklarla dik ve yarı dik şekilde gelişme göstermektedir. Germiyan (Üçbaş) sarımsağı sofralık ve sanayilik(gıda) kullanılmaktadır.Depolanması iyi,dekara verimi 900 kg,meyve iriliği yaklaşık 20-30 gr,diş iriliği yaklaşık 1,7-2,1 gr ve kuru madde oranı ortalama %39 olan sarımsak çeşididir. Çeşide ait diğer özellikler ;beyaz renkli,geniş elips şekilli,orta kalınlıkta kabuklu,sıkı başlı ve orta irilikte dişlere sahiptir.Tavsiye edilen bölgeler-adaptasyon sınırları: Orta Anadolu ve Geçit Bölgelerdir.​

''