T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Bir Başarı Öyküsü “30 Hayvandan 2.500 Hayvana”

Yayın Tarihi : 29.10.2015

​İlimizde ilk defa 2009 yılında bir işletmede toplam 30 büyükbaş hayvan ile başlayan hastalıktan ari işletme çalışmaları, 2015 yılına gelindiğinde 5 işletmede toplam  2.000 hayvana ulaştı. Halen iki işletmenin sertifikalandırma çalışmaları devam etmekte olup yıl sonu itibariyle bu rakamın 7 ari işletmede toplam 2.500 hayvan ulaşması  beklenmektedir.

Sratejik hedeflerimizin ve performans göstergelerinin başında İlimizdeki ari işletme sayısının yetersizliği üzerine bu şartları taşıyabilecek nitelikteki işletmeler tespit edilmiş ve işletme sahipleri ile temasa geçilerek yüzyüze bilgilendirme çalışmaları yapılmıştır. Bu çalışmalar kısa sürede meyvelerini vermiş geri dönüş sağlanan işletmelerimizde yürütülen çalışmalar neticesi İlimizde hastalıklardan ari özellikte işletmelerin ve hayvanların sayısı arttırılmıştır. Elde edilen ariliğin devam ettirilebilmesi için işletmeler kendi biyogüvenlik tedbirlerini uygulamaya, hayvan hastalıklarına karşı her türlü aşılama ve koruma tedbirlerine azami riayet etmeye başlamıştır.

2015 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar kapsamında Hastalıktan Ari İşletmelere 540.000 TL ödeme yapılmış olup yıl sonunda yapılacak ilave hak edişlerle birlikte bu destek tutarı 600.000 TL olacaktır.

Hastalıktan Ari İşletmelere  Destekleme kapsamında 0-500 baş arası hayvan başına 375,00 TL, 501 ve üzeri hayvanlara 187,50 TL destekleme ödemesi yapılmakta olup Onaylı Süt Çiftliklerine ise ari işletme desteklemesine ek olarak hayvan başına 50,00 TL ödeme yapılacaktır. Yapılan çalışmalarla Hastalıktan Ari İşletme sertifikası alan iki işletmemiz Onaylı Süt Çiftliği olmak için de müracaat etmiş ve şu an sertifikalandırma çalışmaları devam etmektedir. Bu iki belgeyi alan işletmelerimiz Tüberküloz ve Brusella hastalıklarından ari, halk sağlığının korunmasına katkı sağlayan, kaliteli ve sağlıklı damızlık üretimi yaparak süt sığırcılığına katkı sağlayan Avrupa Birliği (AB) standartlarında süt üreten, ayrıca süt işleme tesislerine kaliteli çiğ süt temin eden işletmeler olacak ve Avrupa Birliğine süt ihracatı yapılabilecektir. Yapılan çalışmalar neticesi Hisarcık ilçemizde Ali ÖZER, Merkez ilçede Er-Şah Hayvancılık, İlhanlar Gıda, Tavşanlı ilçemizde Yılmazlar Madencilik ve Altıntaş ilçemizde Samet EMREM adına kayıtlı işletmeler arilik sertifikası almaya hak kazanmışlardır.

Hastalıktan ari işletme olmak isteyen çiftliklerimiz, Bakanlığımızın 2012/21 No'lu Hastalıktan Ari İşletme ve Onaylı Çiftlikler Genelgesi'ne uygun olarak karantina ünitesine, asgari teknik ve hijyenik şartlara sahip, kayıt altına alınmış, Sığır Brusellozu ve Tüberküloz hastalıklarına karşı yapılan testlerde negatif sonuç veren işletme özelliği taşımaları gerekmektedir. Yukarıda belirtilen şarları taşıyan İlimizdeki diğer işletmelerimizin de bu tür sertifikaları almaları için İl/İlçe Müdürlüklerimize başvurmalarını bekliyoruz.