T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Kütahya İlinde Şap Hastalığı Karantinası

Yayın Tarihi : 3.06.2016

Hayvanların meraya çıkışları ve kurbanlık olarak yetiştirilmek üzere il dışından hayvan sevklerinin artması sonrası İlimizde şap hastalığı tekrar görülmeye başlamıştır. Özellikle genç yaştaki ve aşısız hayvanlar hastalığa yakalanmaktadır. Şap hastalığı görülen mihraklarda aşılama çalışmaları devam etmekte olup, hastalığın kontrol altına alınabilmesi için mihrak bölgelerinde kalan Kütahya Merkez, Tavşanlı ve Simav hayvan pazarları İl ve İlçe Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyon Kararı ile ikinci bir duyuruya kadar kapatılmıştır.

Şap hastalığı bulaşıcı viral bir hastalık olup, ağızda, memede ve tırnakta yaralar oluşturmakta, süt ve et veriminde kayıplar, gebe hayvanlarda yavru atma ve genç hayvanlarda ölümler meydana getirmektedir.

Şap hastalığıyla mücadelenin başarılı olabilmesi için hasta hayvanların solunum, salgı ve atıklarında yüksek düzeyde bulunan virüsün yayılmasının önlenmesi gerekmektedir. Aşılamanın yanında aşağıda belirtilen önlemlerin alınması büyük önem taşımaktadır.

• Hastalığın varlığının tespiti halinde yetiştiriciler, hayvan alım-satımı yapanlar, muhtarlar, serbest veteriner hekimler tarafından en kısa sürede İl / İlçe Müdürlüklerine bildirilmesi,

• Belgesiz hayvan nakillerinin yapılmaması,

• Hastalık mihrakının olduğu yerde kordon ve karantina tedbirlerine uyulması,

• Hastalık çıkan işletmelerin ve köy çeşmelerinin dezenfekte edilmesi gerekmektedir.

Hayvan sevklerinde şap aşılamasının yapılması kanuni bir zorunluluk olup, aşısı yapılmayan ve aşısı yapıldıktan sonra 15 günlük süre geçmeyen hayvanların sevkine izin verilmemektedir. Hastalık nedeni ile karantina konulan bölgeden hayvan çıkartan veya yeni hayvan alan kişilere 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu gereğince 7.731 ( Yedi bin yedi yüz otuz bir) TL idari para cezası uygulanmaktadır.

Yetiştiricilerimizin mağdur olmamaları için büyükbaş hayvanlarını aşılatmaları, işletmelerindeki her türlü hayvan hareketini 7 gün içerisinde İl/İlçe Müdürlüklerine bildirmeleri, şap hastalığının olduğu bilinen bölgelere giriş-çıkış yapmamaları, hayvan pazarından aldıkları hayvanları şap hastalığı yönünden kontrol etmeleri, belgesiz ve küpesiz hayvanları satın almamaları büyük önem arz etmektedir.