T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Et Meselesi Ot Meselesi

Yayın Tarihi : 19.10.2016

Macar Fiği Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında Kütahya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından İl Özel İdaresi iş birliğiyle ücretsiz olarak 540 çiftçiye 54 ton Macar Fiği tohumu teslim edildi.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzde düzenlenen macar fiği teslim törenine Vali Ahmet Hamdi Nayir, Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, Vali Yardımcısı Hüdayar Mete Buhara, Kütahya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ender Muhammed Gümüş, STK Temsilcileri, daire müdürleri ile çiftçiler katıldı. 

"TARIMA AYRILAN BÜTÇE 1 MİLYON 100 BİN TL'YE ULAŞTI"

54 ton macar fiği tohumuyla en yüksek rakama ulaşıldığını belirten Kütahya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ender Muhammed Gümüş tarıma desteğin arttığını kaydetti. İl Özel İdaresinden tarıma ayrılan bütçenin 1 milyon 100 bin TL'ye ulaştığını dile getiren Gümüş, "Bu sene ilk ihaleye çıktığımızda yaklaşık 100 ton gibi bir hedefimiz vardı. Geçen yıl çiftçilerimize 40 ton Macar Fiği tohumu teslim ettik. Bu yıl 54 ton Macar fiği tohumu teslim ederek en yüksek rakama ulaştık. 2001 yılında yalnızca menşei şehadetnamesi için 837 lira ile başlayan Özel İdare'nin tarıma ayırmış olduğu bütçe şimdi 1 milyon 100 bin TL'ye ulaştı. Biz bu destekleri verirken diğer illerden farklı olarak tamamını çiftçilerimize hibe olarak kullandırıyoruz. Buradaki tek amacımız Kütahya'daki çiftçilere daha fazla gelir getirecek faaliyetlerde bulunmak. Macar fiği hem soğuğa, hem de kuraklığa daha dayanıklı ve azot ihtiyacı olan tarım arazilerimize azot bırakması. Et fiyatlarındaki yükselmelerin önüne geçmenin en kolay yolu büyüklerimizin dediği gibi, "Et meselesi, ot meselesi." Yem bitkisini çiftçimize ücretsiz temin edebilirsek hayvancılıktaki giderlerimiz düşecek dolayısıyla daha fazla gelir elde etmiş olacağız" dedi.

"HEM TOPRAĞIMIZ HEM ÇİFTÇİMİZ KAZANSIN" 

Kırsal kalkınmada tarım ve hayvancılığın her ülkenin olmazsa olmazı olduğunu dile getiren Vali Ahmet Hamdi Nayir, "Tarım ve hayvancılık her dönemde ülkelerin vazgeçilmez unsurlardan biri. Dünya geneline baktığımızda her ülke tarım ve hayvancılığı kendi başına bırakmamış, mutlaka bir desteğe tabi tutmuş ki dünya üzerindeki diğer ülkelerle rekabet şansını kaybetmesin diye az gelişmiş ülkeden en gelişmiş ülkeye kadar her ülkede mutlaka bir destek politikası uygulanmış. Ülkemizde de gerek merkezi yönetimler, gerek yerel yönetimler tarım ve hayvancılığın daha iyi gelişmesi için mutlaka bir destek projesini hayata koymuşlardır. İlimizde de görüyoruz ki il özel idare kaynaklarımızdan tarımın ve hayvancılığın gelişmesi için projeler hazırlanıyor, destekler uygulanıyor. Çiftçimizin daha fazla kazanması, köylerde nüfus kaybı yaşanmaması için gayret sarf ediliyor" ifadelerini kullandı. 

Toprağın ve çiftçinin kazancı için Macar fiği tohumunun doğru bir seçim olduğuna dikkat çeken Vali Nayir, "Başlıca hayvan yemlerinden biri olan fiğ hem tazesi hem de kurusu kullanabildiği için avantajlı. Bölgemizin coğrafi yapısına uygunluğu, verim yüksekliği ve toprağı yormaması gibi hususları dikkate aldığımızda isabetli bir seçim yapıldığını görüyoruz. Ben bu gayret içerisinde yer alan bütün çalışanlarımızı tebrik ediyor, çiftçilerimize de hem ürünleri hem de hayvanlarında bereketli bir yıl diliyorum" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Vali Ahmet Hamdi Nayir, 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü dolayısıyla 3 kadın çiftçiye karanfil hediye ederek, günlerini tebrik etti. ​

Program macar fiği tohumlarının çiftçilere dağıtılmasıyla birlikte sona erdi.