T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Suyumuz Topraktan Enerjimiz Güneşten

Yayın Tarihi : 5.05.2017

Kütahya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü; daha az maliyetle yüksek verim alınmasını hedefleyen tarımsal sulama projelerini bir bir hayata geçirmeye devam ediyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından uygulanmakta olan Kırsal Kalkınma Yatırımlarında, Bireysel Sulama Makine ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında, ilimizde ilk defa tamburlu sulama sistemi ile bu yıl ikinci kez kurulan güneş enerjili sulama sistemlerini yüzde 50 hibe desteği ile almaya hak kazanan ve projesini tamamlayan üreticilerin arazilerinde incelemelerde bulunuldu.

Altıntaş Çalköy ve Altıntaş köylerinde gerçekleştirilen inceleme ziyaretine Altıntaş Kaymakamı Musa Kazım Çelik, Altıntaş Belediye Başkanı Ferit Karabulut, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ender Muhammed Gümüş, firma temsilcileri, muhtarlar ile üretici çiftçiler katıldı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ender Muhammed Gümüş; 2017 yılında uygulanan bu projelerden özellikle Güneş Enerjili Sulama Sistemi ve Tamburlu Yağmurlama Sulama Sistemi projelerinin bölge çiftçisine örnek teşkil etmesi gerektiğini belirtti. İl Müdürü Gümüş; "Sulama Sistemlerinde gerekli enerjinin güneş enerjisi ile karşılanması ile sulama maliyetlerinin, Tamburlu Sulama Sistemi ile azaldığı görülmektedir. Söz konusu modern sistemlerin uygulanması ile verim artışı ve toplam maliyetler de azalmanın görüleceği muhakkaktır ve bu uygulamaların yaygınlaştırılması için İl Müdürlüğü olarak gerekli tüm çalışmaları yapmaktayız" dedi. Üreticiye sulama sistemi ile daha verimli ve kazançlı üretim yapması temennisinde bulunan Gümüş, sulama sistemlerinin hayırlı olmasını diledi.

Deneme sulaması yapılan araziyi ve diğer arazilerinin sulamasını 37 metrelik kanat açıklığı olan tamburlu sistemle artık çok daha kolay bir biçimde gerçekleştireceğini belirten üretici Hüseyin Göçek, böyle bir projenin hayata geçirilmesinden duyduğu mutluluğu ifade ederek hibe desteği ve katkıları için başta İl Müdürlüğümüz olmak üzere emeği geçenlere teşekkür etti. Birçok zirai faaliyette bulunan çiftçilerin yalnızca sulama için binlerce lira mazot ve elektrik faturası ödemek zorunda kaldığını ifade eden üretici Mevlüt Çelik , bu tür sorunlara teknoloji ve doğanın getirdiği çözümlerin başında ülkemizde yeni yaygınlaşmaya başlayan  güneş enerjili sulama sisteminin geldiğini belirtti.

Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında ilimizde Bireysel Sulama Sistemlerine yapılan destekleme yatırımları son üç yıl içerisinde ivme kazanmış, 2017 yılında uygulanacak "Bireysel Sulama Sistemi" projelerinin toplam tutarının 403 BİN TL olduğu, söz konusu projelere 201 BİN TL'lik hibe ödemesi gerçekleştirilecek.

Bireysel Sulama Sistemlerinin Desteklenmesi "Damla Sulama, Yağmurlama Sulama, Mikro Yağmurlama Sulama, Lineer sistem, Center Pivot sistem veya Tamburlu Sistem Yağmurlama Sulama, Güneş Enerjili Sulama Sistemi projelerine" yüzde elli hibe desteği 2020 yılına kadar devam edecek.