T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

1 Dekardan 11 Ton Domates

Yayın Tarihi : 24.08.2017

Damla sulama ile sulanan domatesin sulama gün aralıklarının ve sulama düzeylerinin verime etkilerinin bölge çiftçilerine yayım projesi kapsamında Civli Köyünde tarla günü düzenlendi.                                                                                             

Sofralarımızın vazgeçilmezi domatesin, kalite ve veriminin artırılması amacıyla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzce uygulanan proje ile bölgemizdeki su kaynaklarının kullanım etkinliğinin artırılarak açık alan domates yetiştiriciliğinde dekar başına 2-3 ton olan üretim miktarı 11 ton seviyelerine çıkarıldı.

Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile ortaklaşa yürüttüğümüz projede; geçen sene Gediz İlçemizde gerçekleştirdiğimiz demonstrasyon çalışmasında oldukça başarılı sonuçlar elde ettik. Bu sene de aynı çalışmayı Merkez İlçe Civli Köyünde uyguladık. Civli Köyünde kurulan domates demonstrasyonunda, toprak nemini ölçen tansiyometre cihazı kullanılarak bitkinin gelişme dönemi boyunca gereksinim duyduğu su ve gübrenin; uygun zaman ve miktarda damla sulama yöntemi ile karşılanması sonucu daha fazla verim ve kaliteli ürün elde ederek aynı başarıyı yakaladık.  

Kütahya Vali Yardımcısı Sedat Oktar ile İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ender Muhammed Gümüş'ün selamlarını ileterek sözlerine başlayan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Mustafa Kurt; "Açık alan tarla domates üretimi Gediz ilçemizde çok daha fazla ön planda. Bu nedenle geçen sene domates demonstrasyonunu Gediz ilçemizde kurduk. Bu çalışmadan 12 ton ürün alındı. Bu gün ise burada çiftçilerimize dekarda 3 ton olan Kütahya verim ortalamasının istenildiği takdirde 10 ton seviyelerine çıkarılmasının mümkün olduğunu göstermek üzere bulunuyoruz. İlimiz merkez arazileri küçük ölçekli. Bu nedenle kuru, sulu, sebze-meyve ve örtü altı şeklinde sıralanan tarım gelir piramidinin üstünde yer alan ürünleri yetiştirerek dar ve küçük ölçekteki tarım arazilerinden yüksek verim ve gelir getiren pazar değeri olan üretim modelini tercih etmeliyiz" dedi. İl Müdür Yardımcısı Kurt, ayrıca domates tarla günü yanı sıra malçlı çilek yetiştiriciliği ile ilgili de sunum yapılacağını belirterek, bu organizasyonda emeği geçen Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdür Vekili Ahmet Nedim Toker ve Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Oğuzhan Dinç'i katkılarından dolayı tebrik etti. Katılımlarından dolayı da Ziraat Odası Yönetim Kurulu ve Tarım Kredi Kooperatifi yetkilileri ile üreticilere de teşekkürlerini bildirdi.

Düzenlenen Domates Tarla Günü etkinliğine katılan çiftçilerimize Eskişehir Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile İl Müdürlüğümüz yetkililerince yapılan teknik bilgilendirmeler ile kullanılan tansiyometre cihazları sayesinde bitkilerin ihtiyaç duyduğu suyun etkili kök derinliğinde bulunmasını sağlayarak gereksiz sulamaların önüne geçildiği, taban suyunun ve toprağın kirlenmesinin önlendiği, toprak nemi kontrolü yapılarak da daha az su ve gübre kullanıldığı ifade edilmiştir. Bu durum halkımıza güvenilir gıda arzında büyük faydalar sağlayacak olup, gelecek nesillerin emaneti olan toprağımızı yoğun kullanılan Kimyasal gübre ve ilaçlardan korumamıza imkân sağlayacağı belirtilmiştir.