T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Genç Çiftçi Projelerinde Hız Kesmek Yok

Yayın Tarihi : 4.10.2017

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürümüz Ender Muhammed Gümüş; “Genç Çiftçi Projeleri” kapsamında bu yıl tamamı hibe olan 6,5 Milyon TL’yi Kütahya tarımına aktardık” dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız tarafından yurt genelinde genç çiftçilerin desteklenmesi, gelir düzeyinin yükseltilmesi ve köylerde genç nüfusun istihdamına katkı sağlamak amacıyla Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı çerçevesinde hayata geçirilen "Genç Çiftçi Projeleri" kapsamında manda almaya hak kazanan Kütahyalı 5 genç çiftçimize 25 adet manda düzenlenen törenle teslim edildi.

İl Müdürlüğü hizmet binası bahçesinde gerçekleştirilen törene İl Müdürü Ender Muhammed Gümüş, Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüseyin Girgin, Müdür Yardımcılarımız, Şube Müdürlerimiz, teknik personel ile manda almaya hak kazanan genç çiftçilerimiz ve aileleri katıldı.

Kütahya'mızın değerlerinden biri olan mandacılığımızın kaybolmaması adına bu yıl içerisinde İl Özel İdaresi desteği ile 13 köye manda boğası teslim etmiştik diyen İl Müdürü Ender Muhammed Gümüş; "TÜİK verilerine göre Ege bölgesinde 3.500 manda varlığımız ile ikinci sıradayız. Buradaki amacımız geleneksel kendi kültürümüz olan manda yetiştiriciliği konusunda nerede sıkıntı varsa onu çözerek mandacılığımızı geliştirmek. Genç çiftçi projesi ile bu yıl ilimize 6,5 MİLYON TL kazandırdık. Geçen sene bu rakam 6,36 MİLYON idi. Bu yıl biraz daha arttı. İlimizde 214 Genç Çiftçimiz projeden faydalanarak destek aldı. Kütahya çiftçisinin daha fazla para kazanabilmesi için tüm personelimiz canla başla çalışıyor. Genç çiftçilerimize verilen bu mandalar ile Kütahya manda yetiştiriciliği konusunda hak ettiği yere ulaşacak. Hepinize ve Kütahya'mıza hayırlı uğurlu olsun" dedi.    

Manda projesi uygulayan 23 ilden biri olan ilimizde, Kütahya Merkez, Altıntaş ve Tavşanlı ilçelerinde yetiştiricilik yapan 5 Genç Çiftçimizin her birine dört dişi, bir erkek Anadolu Mandası ırkı hayvan dağıtımı yapılarak, diğer hayvanlara nazaran hastalıklara ve dış etkilere karşı daha dayanıklı olduğu, sütündeki yağ oranının yüksek olmasından dolayı pazar değeri ile aile ekonomilerine önemli ölçüde katkı sağlayacağı belirtildi.