T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Fırıncılara Hijyen Eğitimi

Yayın Tarihi : 17.11.2017

İl Müdürlüğümüz; Türkiye Fırıncılar Konfederasyonu ve Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu ile ortaklaşa hijyen eğitimi düzenledi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanunu kapsamında hazırlanarak yürürlüğe giren ekmek ve ekmek çeşitleri tebliği gereğince, ilimizde ekmek üretim satış ve dağıtımında çalışan personele hijyen eğitimi düzenledi.

Kütahya Esnaf ve Sanatkarlar Odası toplantı salonunda ilki 2012 yılında gerçekleştirilen hijyen eğitimine ilimizde ekmek üretiminde faaliyet gösteren işletmelerde çalışan 250 personel katıldı.

Eğitiminde, Gıda ve Yem Şube Müdürü Murat Tekeli tarafından katılımcılara; hijyen ve sanitasyonla ilgili temel tanımlar, gıdalardaki zararlı maddeler, bulaşma ve bozulmalar, personel, işyeri ve ekipman hijyeni, temizlik ve dezenfeksiyon, fırınlarda hijyen ve sanitasyon, fırınlarda HACCP ve iyi hijyen uygulamaları, gıda enfeksiyonu ve zehirlenmeleri, ekmek ve ekmek çeşitleri ile ilgili gıda mevzuatı, ekmek ve ekmek çeşitleri ile ilgili gıda mevzuatına uygun (kepek oranı daha yüksek buğday unundan katkısız az tuzlu) ekmek üretiminde dikkat edilmesi gereken üretim teknikleri, el yıkama maske ve bone kullanımı, temizlik ve dezenfeksiyon maddelerinin kullanımı, tam buğday ekmeğinin sağlık üzerine etkileri, ekmek israfının azaltılabilmesi için alınabilecek tedbirler hakkında bilgiler verildi.

Gıda İşletmelerinde hijyenin halk sağlığı açısından önemli bir konu olduğunu ifade eden İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Ahmet Ataman; tüm gıda işletmelerinin üretim ve satış aşamalarında hijyen kurallarına azami dikkat göstermeleri gerektiğini ve İl Müdürlüğümüzce de gıda denetimlerinin artarak devam edeceğini belirtti.

Eğitim sonunda yapılacak sınavda başarılı olan katılımcılara beş yıl geçerli Hijyen Eğitim Belgesi verileceğini belirten İl Müdür Yardımcısı Ataman, Hijyen Eğitim Belgesi olmayan personel çalıştıran işletmelere 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanuna göre belgesiz çalıştırılan her personel için cezai işlem uygulanacağını söyledi.