T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Zehirli Mantar Uyarısı

Yayın Tarihi : 20.06.2017

Kütahya il Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü; yoğun yağış dönemlerinde artış gösteren bazı mantar türlerinin tüketilmesinin ölümlere neden olduğunu belirtti.

Mantar zehirlenmeleri ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde yağmurların başlamasıyla birlikte çok sık görülmektedir.  Mantar zehirlenmesi; doğal alanda yetişen, yapısında zehirli maddeler bulunan ve çiğ veya pişirilerek tüketilmesi neticesinde organ yetmezlikleri, koma ve ölümle de sonuçlanabilen ciddi bir zehirlenmedir.

Birçok yenilebilir yabani mantar türü vardır. Fakat doğada yetişmiş mantarları toplayan kişi, bu konuda ne kadar uzman olsa da yine de zehirlenme ve ölümlerle karşılaşılabilir. Çünkü bazı mantarların çok küçük bir miktarı bile insanı öldürecek kadar zehirlidir. Zehirli mantarların tadı yenilebilen mantarlarınkinden farklı değildir.

Mantarın gümüş kaşık ile pişirilmesi, yoğurtla tüketilmesi,  sirkeli ya da tuzlu suda bekletilmesi ve kaynatılması, taze, konserve ya da kurutulmuş olması zehrinin yok edilmesi için yeterli değildir. Doğada kendiliğinden yetişen mantarların zehirli veya zehirsiz olduğunu bakarak birbirinden ayırt etmek çok zor olduğundan yabani mantarlar toplanıp yenilmemelidir.

İhtiyaç halinde doğadan toplanan mantarlar yerine kültür mantarı tercih edilmeli ve bol su ile iyice yıkanarak pişirdikten sonra tüketilmelidir. Mantar satın alırken de seralarda özel olarak yetiştirilen, marketlerde ambalaj içinde satılan ve ambalaj üzerinde firma adı, adresi ve nerede üretildiği belli olan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının İşletme Kayıt Numarası olan mantarlar tercih edilmelidir. 

Sonuçları düşünüldüğünde toplama mantar yemek, hayatınıza malolabilir. Zehirlenmenin önlenmesindeki tek çare; doğal alanlarda yetişen mantarların kesinlikle yenmemesi ve mantar tüketilmek istenen durumlarda bandrolü ve son kullanım tarihi uygun olan kültür mantarının tercih edilmesidir.